A kelt tészták mindig is nagyon közel álltak a szívemhez. A kalácsok mellett a fánkok a kedvenceim. Ez a cseh változat gyakori vendég nálunk,
most citromosan készítettem. Könnyű, puha tészta, olyan nem lehet abbahagyni fajta.
A recept megjelent a Kifőztük magazin júniusi számában is.
Hozzávalók kb. 27 db-hoz
*30 dkg liszt
*½ kk só
*2 ek cukor
*4 dl tej
*1 dkg friss élesztő
*2 közepes tojás
*½ dl olaj
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*2 kezeletlen citrom frissen facsart leve
*1 késhegynyi Bourbon őrölt vanília
*olaj a sütéshez
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a cukorral megszórva felfuttatjuk. A lisztet elvegyítjük a sóval, a vaníliával, a reszelt citrom héjával
és levével. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojásokat, az olajat és simára keverjük.
Letakarva 1 órát pihentetjük.
A tarkedli sütő
mélyedéseit vékonyan kikenjük olajjal és két evőkanálnyi tésztát közepes lángon megsütünk benne.
A tarkedlit a mézzel, pudinggal
vagy lekvárral kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése