Amikor az ember lánya már napok óta szilvalekváros
derelyével álmodik, akkor nincs mit tenni, ideje elővenni a déditől kapott
lekvárt, és begyúrni azt a tésztát.
Egyszerű, de érdemes egy kis időt rászánni,
mert nem egy pikk-pakk fogás. De megéri, mert házi, és mert igazán finom.
Hozzávalók kb.
20 apró derelyéhez:
Tésztához:
*20 dkg liszt
*2 nagy tojás
*1 csipet só
*1-2 ek víz, ha szükséges
Továbbá:
*Kb. 20 kk szilvalekvár
*1 csésze zsemlemorzsa (2,5 dl)
*4 ek olaj
*2-3 ek cukor
A lisztet a sóval, tojással összedolgozzuk. Ha nagyon
keménynek érezzük, akkor kevés vízzel lazíthatunk rajta. Addig pihentetjük, míg
egy fazékban bő vizet forralunk. Enyhén lisztezett felületen vékonyra, kb. 2
mm-re elnyújtjuk. (Használhatunk gépet is.)
A tésztára 6 cm-ként egy kevés szilvalekvárt halmozunk. A
tölteléknél körbe a tésztát kis vizes ecsettel lekenjük, így biztosítjuk, hogy
ne nyíljon ki a derelye. A lekváros részre hajtjuk a tészta másik felét, ezzel
fedjük be. A töltelék mellett a széleket lenyomkodjuk, majd egy pogácsa
szaggatóval kiszúrjuk.
Ha fő a víz, akkor teszünk bele egy csipet sót, egy
evőkanál olajat, majd pár perc alatt kifőzzük.
Közben egy serpenyőben az olajat
a zsemlemorzsával megpirítjuk, ha kész megszórjuk egy kevés cukorral.
A kifőtt derelyét
lecsepegtetjük, a morzsába forgatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése