PrintFrendly

2019. augusztus 8., csütörtök

Szilvalekváros derelye


Amikor az ember lánya már napok óta szilvalekváros derelyével álmodik, akkor nincs mit tenni, ideje elővenni a déditől kapott lekvárt, és begyúrni azt a tésztát. 
Egyszerű, de érdemes egy kis időt rászánni, mert nem egy pikk-pakk fogás. De megéri, mert házi, és mert igazán finom.
Hozzávalók kb. 20 apró derelyéhez:
Tésztához:
*20 dkg liszt
*2 nagy tojás
*1 csipet só
*1-2 ek víz, ha szükséges

Továbbá:
*Kb. 20 kk szilvalekvár
*1 csésze zsemlemorzsa (2,5 dl)
*4 ek olaj
*2-3 ek cukor

A lisztet a sóval, tojással összedolgozzuk. Ha nagyon keménynek érezzük, akkor kevés vízzel lazíthatunk rajta. Addig pihentetjük, míg egy fazékban bő vizet forralunk. Enyhén lisztezett felületen vékonyra, kb. 2 mm-re elnyújtjuk. (Használhatunk gépet is.) 
A tésztára 6 cm-ként egy kevés szilvalekvárt halmozunk. A tölteléknél körbe a tésztát kis vizes ecsettel lekenjük, így biztosítjuk, hogy ne nyíljon ki a derelye. A lekváros részre hajtjuk a tészta másik felét, ezzel fedjük be. A töltelék mellett a széleket lenyomkodjuk, majd egy pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. 
Ha fő a víz, akkor teszünk bele egy csipet sót, egy evőkanál olajat, majd pár perc alatt kifőzzük. 
Közben egy serpenyőben az olajat a zsemlemorzsával megpirítjuk, ha kész megszórjuk egy kevés cukorral. 
A kifőtt derelyét lecsepegtetjük, a morzsába forgatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése