Újra a kezembe került a szekrény mélyén elbújt tarkedli
sütő.
Most egy túróval dúsított, és kaporral ízesített változatot sütöttem, és
leves után második fogásként kínáltam.
Nem túl édes, nekem még kívánta a
porcukrot, de ez természetesen ízlés kérdése. Aki szereti, még lekvárba is
mártogathatja ;-)
Hozzávalók kb. 18
db-hoz
*4,5 dl tej
*1 dkg friss élesztő
*2 púpozott ek cukor
*1 ek házi vaníliás cukor
*10 dkg áttört túró
*2 nagyobb tojás
*0,5 dl olaj
*2-3 evőkanál apróra vágott kapor
*35 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*1-2 evőkanál olvasztott vaj a sütéshez
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, majd 1 evőkanál
cukorral megszórva felfuttatjuk.
A lisztet elkeverjük a sóval, a maradék
cukorral, a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az áttört
túrót, az olajat, a tojást és a kaprot. Sűrű tésztát keverünk belőle.
Lefedve
legalább 1 órát kelesztjük.
A tarkedli sütőt felforrósítjuk, majd olvasztott
vajjal kikenjük a mélyedéseit, ezt minden adag előtt megismételjük.
1-1
evőkanálnyi tésztát kanalazunk mindegyikbe, és közepestől mérsékeltebb lángon
előbb az egyik, majd óvatosan megfordítva a másik oldalukat is megsütjük.
A
fánkokat porcukorral meghintve, esetleg lekvárral kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése