Hozzávalók:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*1 csapott kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 tojás
*10 dkg margarin
Töltelékhez:
*3 ek cukor
*1 tk őrölt fahéj
*2 ek olaj
Tetejére:
*1 kisebb tojás
*1 kk tej
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk,
megszórjuk a kevéske cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás
cukrot, a tojást, a margarint és rugalmas, tésztát dagasztunk. Ha kívánja és
keménynek érezzük, akkor adhatunk hozzá 1-2 teáskanál tejet, vagy ha túl
ragacsos, 1-2 teáskanál lisztet. Nekem a 2 dl tejjel pont tökéletes tészta
sikerült.
A tésztát letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a
duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 30*40cm
nagyságúra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Vékonyan megkenjük az olajjal.
A cukrot elkeverjük a fahéjjal és megszórjuk vele a tésztát.
A szélesebbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük úgy, hogy a hajtás
rész alulra kerüljön.
Egy lisztbe mártott nagyobb ollóval kb. 45 fokos szögben 1
cm-es szeleteket vágunk úgy, hogy szinte teljesen a tészta aljáig vágjuk.
Az
első szeletet középre fektetjük, a következőt baloldalra húzzuk, a következőt
jobb oldalra. Ezt a hármast addig ismételjük, míg a tészta végéhez érünk.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb 20 percet.
A tetejét lekenjük egy felvert tojás és kevés tej
keverékével.
180 fokon 18 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Sütőpapírral együtt rácsra húzzuk és ott hagyjuk kihűlni.
A Facebookon is megtalálhattok itt: AranyTepsi blog
Ez nagyon szép,és én is megcsinélom!nagyon ügyes vagy Andikám!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Zsuzsa :-)
Törlés