PrintFrendly

2024. január 13., szombat

Sült mákos guba egyszerűen

A gyerekek még az ünnepek előtt kaptak mákos gubát az iskolában ebédre. Akkor annyira ízlett nekik, hogy elhatároztam, hogy én is készítek egy egyszerűbb változatot. Igazán jól sikerült, elnyerte a tetszésüket a hazai is. Tudom, ezt is sokan sokféleképpen ismerik. Van aki süti, van aki csak leönti a tejjel. A sütés nélküli változatból a tojásokat érdemes kihagyni. Itt kicsit krémesebb lesz tőle a guba.
Hozzávalók 3-4 személyre
*2-3 nagyobb gubakifli (helyi pékségben kapható nagyobb darabok, a hagyományos méretűből talán 4-5 db szükséges hozzá)
*3 dl tej
*2 dl habtejszín
*2 tojás
*2 ek cukor
*1 ek házi vaníliás cukor
*15 dkg darált mák
*1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
*vaj a forma kikenéséhez

Sodóhoz:
*4 dl tej
*3 tojás sárgája
*2 ek cukor
*1 ek házi vaníliás cukor
 
A kifliket felkarikázzuk és tálcán hagyjuk picit szikkadni.
A tejet a tejszínnel, cukrokkal, citromhéjjal és a tojásokkal összekeverjük, a kiflikarikákra merjük. Majd megszórjuk mákkal. Óvatosan összeforgatjuk. Vajjal kikent tűzálló edénybe rakjuk. 180 fokos sütőben kb. 13-15 percet sütjük.
Közben a sodóhoz a tej felét megmelegítjük, a maradék tejet a tojások sárgájával kikeverjük, majd a langyos tejjel összekeverjük. Ízesítjük. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A gubát a sodóval kínáljuk.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése