Van kedvenc pogácsátok? Nos, nekünk a tepertős, a sajtos,
tejfölös, a krumplis, a kolbászos… Egy szó, mint száz, mindegyiket imádjuk.
Most bekerült a csoportba a gombás is. Azt hiszem érdemes néha a hagyományos
dolgoktól elrugaszkodni, és kipróbálni valami újat, valami szokatlant. Fogyaszthatjuk
magában, vagy a kávé mellé, esetleg egy pohárka bor társaságában.
A recept
megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában is.
A felhasznált gombát a
Bio-Fungi Kft biztosította.
Hozzávalók kb.
45 db-hoz
Gombához:
*10 dkg Amigo
shiitake gomba
*2 ek olaj
*1 nagy csipet só
*1 nagy csipet őrölt bors
Tésztához:
*25 dkg rétesliszt (+ kevés a nyújtáshoz)
*1 csapott tk só
*1 dl tejföl
*1 tojás sárgája
*1,5 dkg friss élesztő
*12 dkg vaj
Tetejére:
*1 tojás fehérje
*15 dkg sajt
A folyó víz alatt átöblített, és lecsepegtetett gombát a
felforrósított olajon pár perc alatt megpároljuk. Ízesítjük sóval, borssal,
kihűtjük, és apróra vágjuk.
Az élesztőt a langyos tejföl, és tojás keverékébe
morzsoljuk, hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez a vajjal, és a gombával együtt.
Alaposan összedolgozzuk.
Becsomagolva pár órát a hűtőben pihentetjük.
Lisztezett felületen ujjnyi vékonyra nyújtjuk.
Lisztbe mártott apró pogácsa
szaggatóval kiszúrjuk.
Sütőpapíros tepsibe rakjuk, lekenjük a tojás fehérjével,
megszórjuk a reszelt sajttal.
180 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel
18 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése