Még az ünnepre készült ez a kívül picit ropogós, belül
puha koszorú kalács, de nem került fel a blogra a bejegyzése. Megkérdeztem a
Facebookos követőktől, hogy lenne-e rá igény, hogy bár a karácsonyt már magunk
mögött hagytuk, de elmondjam, hogyan is készült ez a fahéjas finomság. Nagyon
sokan kérték, ezért most mutatom.
Tényleg egyszerű, nincs benne nagy rafinéria, egy kevés maradék sütőtök is került bele. Azt hiszem egy jó kis kalácsot mindig érdemes kipróbálni.
Tényleg egyszerű, nincs benne nagy rafinéria, egy kevés maradék sütőtök is került bele. Azt hiszem egy jó kis kalácsot mindig érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
Tésztához:
*40 dkg liszt
*1 nagy csipet só
*1 dl tej
*2 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*10 dkg sült, áttört sütőtök
*1 kisebb tojás
*5 dkg puha margarin
Töltelékhez:
*7 dkg puha margarin
*3 ek cukor
*1 ek őrölt fahéj
Tetejére:
*1 kisebb tojás
*2-3 ek tej
Az élesztőt felfuttatjuk egy kevés cukorral a meleg
tejben, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztát dagasztunk, amit meleg
helyen a duplájára kelesztünk.
Lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra és
téglalap alakúra elnyújtjuk. Megkenjük a cukorral, fahéjjak kikevert
margarinnal.
A szélesebbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. Középen
kettévágjuk, majd a két szálat összetekerjük úgy, hogy a vágott felük kerüljön
felülre. A szálak két végét összefordítva és összeillesztve koszorúra
formázzuk.
Egy sütőpapíros gáz tepsibe átemeljük, és letakarva addig
kelesztjük, míg a sütő bemelegszik.
Lekenjük egy kissé felvert egész tojással
és 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütjük. Azonnal lekenjük tejjel,
konyharuhával letakarjuk. Ha kihűlt, porcukorral meghintve kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése