A mi sárgabarackunk jó rég leérett, de most kaptunk egy
kis dobozkával. Bevallom őszintén, kicsit savanykás és apró volt, így frissen
nem kívánkozott senkinek sem elfogyasztani. Gondoltam egyet, az idényben
elmaradt tervemet megvalósítottam és készítettem egy adag gombócot. Így már
azért jobban ízlett, sőt a fahéjas porcukor sokat segített a savanykás
gyümölcsön.
Hozzávalók kb.
16 gombóchoz:
Tésztához:
*50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
*1 tojás
*1 csipet só
*5 dkg porcukor
*Kb. 15 dkg liszt
Morzsához:
*10 ek zsemlemorzsa
*4 ek olaj
*1 kis csipet só
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
Továbbá:
*8 db sárgabarack
*3-4 ek porcukor
*1 csapott tk őrölt fahéj
A megtisztított, kisebb darabokra vágott krumplit sós
vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. Ha kicsit hűlt, akkor
hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojást és a lisztet. Elképzelhető, hogy kicsit
több liszt szükséges, hisz ez függ a krumpli fajtájától és
nedvességtartalmától.
Könnyű, de nem ragacsos tésztává dolgozzuk.
Egy közepes fazékban bő vizet forralunk, amibe rakunk két
evőkanál olajat.
A megtisztított barackokat kettévágjuk, magjukat
eltávolítjuk. Egy kisebb tálban a porcukrot a fahéjjal összekeverjük.
A tésztából hosszú hengert formázunk, amit kb. 2 cm
szeletekre vágjuk. Egy szeletet a tenyerünkbe veszünk, kicsit ellapítjuk. Egy
fél barackot megforgatunk a fahéjas porcukorban, a tésztára tesszük és gombócot
sodrunk belőle.
Ha gyöngyözik a víz, akkor pár darab gombócot
beleengedünk, majd mérsékelt lángon addig főzzük, míg a felszínre emelkednek.
Ez után szűrőtálba szedjük, hogy kicsit lecsepegjenek.
Míg az első adag gombóc fő, addig egy serpenyőben a
zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk. Majd elzárjuk és ízesítjük cukorral,
sóval, vaníliás cukorral.
A lecsepegett gombócokat egyenként beleforgatjuk a
morzsába.
Melegen, vagy hidegen is finom fogás.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése