Most, hogy már csípősebb az idő, jól esik a sütőt is begyújtani. Ez az egyszerű kelt kalács a kakaós csiga után a második
legnagyobb családi kedvenc. Jöhet reggelire vagy uzsonnára egyaránt. Még másnap is kellemesen puha, ezért még iskolai
elemózsiaként is megállja a helyét.
Hozzávalók 16
csavarhoz:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin
Töltelékhez:
*2 csapott ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 csapott ek cukrozatlan kakaópor
*2-3 ek olaj
Továbbá:
*2-3 ek tej lekenni
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, meghintjük egy
kevés cukorral, majd hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót,
hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást.
Az olvasztott margarint fokozatosan adagolva rugalmas tésztát dagasztunk
belőle. Letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben két nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk. A
töltelékhez a cukrokat kikeverjük a kakaóporral.
A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra
és kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Lekenjük olajjal.
Képzeletben a tésztát vízszintesen két részre osztjuk, az
alsó felére szórjuk a tölteléket és a felső részt ráhajtjuk.
Kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. A csíkokat az
előkészített tepsibe átemeljük, majd a két végüket ellentétes irányba párszor
megcsavarjuk.
Letakarva addig kelesztjük, míg a sütő bemelegszik, kb.
15 percig. A csavarok két végét érdemes picit ujjal lenyomni, hogy sütés közben
ne emelkedjenek fel.
180 fokra előmelegített sütőbe tolva kb. 12 percig sütjük
hőlégkeveréssel.
A sütőből kivéve azonnal lekenjük tejjel és kb. 10 percig
hagyjuk konyharuhával letakarva átgőzölni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése