PrintFrendly

2015. szeptember 14., hétfő

Kókuszkrémes csigák

A vendégváró gulyásleves második fogásaként készültek ezek a csigák még a hétvégén. Hagyományos kelt tészta az alapjuk, amibe most a tojást lecseréltem két tojás sárgájára és a töltelékhez pedig felhasználtam a maradék fehérjéket. Puha, omlós finomság lett. Nekem, mint édesszájúnak elbírt volna még több cukrot, de a családnak és a vendégeknek így is nagyon ízlett és hamar elfogyott.



Hozzávalók 17 csigához:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2,5 dkg friss élesztő
*2 dl tej (+2 ek, ha szükséges)
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*2 nagyobb tojás sárgája
*10 dkg vaj/margarin

Töltelékhez:
*2 nagyobb tojás fehérje
*13 dkg porcukor
*7 dkg kókuszreszelék

Tetejére:
*2 ek tej

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk 1 evőkanál cukorral és hagyjuk felfutni.
Közben egy tálba szórjuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot és hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat/margarint.
Alaposan kidagasztjuk. (Mivel nekem még keménynek tűnt, ezért adtam hozzá 2 evőkanál tejet, így már nem szakadt a tészta és szép simára lehetett kidolgozni.)
A tésztát lefedve, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a tojások fehérjét gépi habverővel keményre verjük, hozzáadjuk a porcukrot, majd ezzel is 2-3 percet tovább verjük.
Végül beleforgatjuk a kókuszreszeléket.
Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A megkelt tésztát finoman lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
Egyenletesen megkenjük a kókuszkrémmel.
A hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.
Egy vékony varró cérnát a tekercs alá helyezünk, majd 2 cm széles csigákat vágunk.
Az előkészített tepsibe fektetjük, a csigák között helyet hagyva.
Letakarva hagyjuk kb. 20 percet kelni, amíg a sütő bemelegszik.
180 fokon 15 percet sütjük hőlégkeveréssel.
Amint kivesszük a sütőből, a tetejét lekenjük tejjel és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
(Ez azért jó, mert így a csigák tovább puhák maradnak.)

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése