PrintFrendly

2020. január 18., szombat

Fánk maradék krumplipüréből


Arra az elhatározásra jutottam, hogy fánkot sütök. Majd gondoltam egyet, és egy kevés maradék krumplipürét is felhasználtam hozzá. Ez volt az a tipikus étel, amit sokkal tovább tartott elkészíteni, mint elfogyasztani. Pillanatok alatt eltűnt a tálcáról. Azt hiszem gyakori vendég lesz nálunk.
Hozzávalók kb. 14 db-hoz
*25 dkg liszt
*0,5 kk só
*70 ml tej
*2 dkg friss élesztő
*1 tk cukor
*8 dkg maradék krumplipüré
*1 tojás sárgája
*3 púpozott ek vaj

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral, hozzáadjuk a sóval elvegyített liszthez. A tojás sárgájával, a krumplival és a vajjal alaposan kidagasztjuk. 
Meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
Lisztezett felületen 1,5-2 cm vékonyra nyújtjuk. Közepes pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, közepébe a hüvelykujjunkkal mélyedést nyomunk. 
Letakarva további 35 percet pihentetjük. 
Felforrósított ujjnyi olajban fejjel lefelé fordítva, lefedve kb. 1 percig sütjük, majd megfordítva, fedő nélkül a másik oldalát is barnára sütjük. 
Hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni. 
Porcukorral megszórva, lekvárral kínáljuk.

2 megjegyzés: