Van úgy, hogy néha maradékmentés címszó alatt születnek a
legjobb fogások. Most is így voltam vele, amikor benéztem a hűtőbe, és találtam
egy adag tepertőkrémet. Nem is volt kérdés, hogy pogácsa készül belőle, de úgy
döntöttem, hogy a veszteségek csökkentése érdekében nem kerek, hanem kocka
formában. Igazán olyan lett, mint amilyennek képzeltem, könnyen lapokra
szedhető, a teteje ropogós, a belseje pedig puha :-)
A recept megjelent a Kifőztük magazin áprilisi számában
is.
Tésztához:
*50 dkg liszt
*2 csapott kk só
*1 dl langyos tej
*2,5 dkg friss élesztő
*1 csapott kk cukor
*1 nagy tojás sárgája
*4 jó púpozott ek tejföl
*10 dkg zsír
Hajtogatáshoz:
*15 dkg tepertőkrém
*0,5 kk őrölt bors
Tetejére:
*1 tojás
*8 dkg reszelt sajt
Az élesztőt a tejben felfuttatjuk a cukorral. A többi
hozzávalóval együtt könnyű, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Meleg helyen 1
órát kelesztjük.
Lisztezett felületen kisujjnyi vastagra, és téglalap
alakúra nyújtjuk. Megkenjük a tepertőkrém felével, megszórjuk borssal. A
pogácsáknál szokásos módon háromszor hajtogatjuk 15 perces pihentetések
közbeiktatásával. A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot
hajtjuk középre, az alsót rá, majd a jobb oldalát, és a bal felét is rá. A
második hajtogatáskor megkenjük a maradék töltelékkel.
Az utolsó kelesztés után ujjnyi vastagra sodorjuk, késsel
berácsozzuk, kisebb kockára vágjuk. Sütőpapíros tepsiben letakarva pihentetjük.
20 perc után a tetejét lekenjük tojással, megszórjuk sajttal.
180 fokosra előmelegített sütőben hőlégkeveréssel kb.17
perc alatt megsütjük.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése