Ezt a fajta gombócot még most készítettem először. A mogyorókrém miatt
picit nehéz vele dolgozni, de a végeredményért megéri vele bíbelődni. Ezt a
finomságot még a válogatósabb gyerekek is szívesen elfogyasztják.
Hozzávalók
kb. 16-18 gombóchoz:
Tésztához:
*50 dkg krumpli
(tisztítva mért súly)
*1 tojás
*1 csipet só
*5 dkg porcukor
*Kb. 15 dkg liszt
Morzsához:
*10 ek zsemlemorzsa
*4 ek olaj
*1 kis csipet só
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás
cukor
Továbbá:
*1 kis üveg nutella
fele
A megtisztított,
kisebb darabokra vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük.
Ha kicsit hűlt, akkor hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojást és a lisztet.
Elképzelhető, hogy kicsit több liszt szükséges, hisz ez függ a krumpli
fajtájától és nedvességtartalmától.
Könnyű, de nem
ragacsos tésztává dolgozzuk.
Egy közepes
fazékban bő vizet forralunk, amibe rakunk két evőkanál olajat.
A tésztát
lisztezett felületen téglalap alakúra elnyújtjuk, kb. 5 mm vastagra. Kb 7*7 cm
nagyságú kockára vágjuk. (A méret függ attól, hogy mekkora gombócokat
szeretnénk. De érdemes figyelni, mert ha túl kicsire vágjuk, akkor nehéz
összefogni a krém miatt.)
A tészták közepére
teszünk 1-1 kiskanál nutellát.
A sarkokat összefogjuk
és golyót sodrunk belőlük.
Ha gyöngyözik a
víz, akkor pár darab gombócot beleengedünk, majd mérsékelt lángon addig főzzük,
míg a felszínre emelkednek. Ez után szűrőtálba szedjük, hogy kicsit
lecsepegjenek.
Míg az első adag
gombóc fő, addig egy serpenyőben a zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk. Majd
elzárjuk és ízesítjük cukorral, sóval, vaníliás cukorral.
A lecsepegett
gombócokat egyenként beleforgatjuk a morzsába.
Porcukorral meghintve
kínáljuk.
Melegen, vagy
hidegen is finom fogás.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése