Ez egy olyan egyszerű leves, ami alig igényel csak pár
hozzávalót és elég olcsó is. A kedvenc levesem, amit pár gombóccal tettem kicsit
laktatósabbá. Húsmentes, mert néha azért az is kell.
Hozzávalók 4
főre:
*3 csapott ek liszt
*4-5 ek olaj
*1 csapott tk fűszerpaprika
*1,5 liter víz
*1 csapott tk só
*1 csipet őrölt bors
*1 csapott kk őrölt köménymag
*1 tk házi ételízesítő
*3 tojás
Gombócokhoz:
*30 dkg krumpli (tisztítva mérve)
*1 kisebb tojás
*1 nagy csipet só
*7-8 dkg liszt
Először a gombócokhoz a krumplit megtisztítjuk, apróra
vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, áttörjük és hagyjuk kicsit
hűlni. Majd hozzáadjuk a tojást, a sót és annyi lisztet, hogy inkább lágy, mint
keményebb masszát kapjunk. Vizes kézzel egész apró gombócokat sodrunk.
Egy közepes fazékban a lisztet az olajjal simára keverjük
és mérsékelt lángon világosra pirítjuk. A tűzről lehúzva megszórjuk a
fűszerpaprikával, majd kevergetés közben felengedjük a vízzel.
Ízesítjük a fűszerekkel. Hagyjuk felfőni. Közben három
tojást egy kis tálba ütünk, és villával jól elkeverjük, majd a forró levesbe
csorgatjuk. Párszor átkeverjük.
Óvatosan beleengedjük a gombócokat. Addig főzzük, míg
feljönnek a leves felszínére és hagyjuk még további 2-3 percet főni.
Ekkor megkóstoljuk, ha szükséges, még ízesítjük sóval,
borssal. Elzárjuk és melegen kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése