Idén csodás sárgarépák termettek a kertben. Pár darabból
készítettem egy kis főzeléket. Már valamikor régen próbálkoztam, de az nem lett
olyan finom. Most ahogyan a zöldborsóból a főzeléket, ezt is cukorral, édesen
főztem. Nem túl nagy adag, két felnőttnek és két kis étvágyú gyermeknek elegendő
ebéd vagy vacsora.
Hozzávalók 3
főre:
*5 nagyobb sárgarépa (Kb. 20 dkg reszelve mérve)
*0,5 kk só
*2 púpos ek liszt
*3 ek olaj
*1 csapott tk fűszerpaprika
*2,5 dl tejföl
*Cukor ízlés szerint (nálam 2 ek)
A megtisztított répát a reszelő nagy lyukán lereszeljük,
majd egy kisebb lábasban annyi vízzel felöntjük, hogy épp ellepje.
Ízesítjük sóval és lefedve éppen roppanósra főzzük.
Közben a lisztet az olajjal elkeverjük egy másik lábasban,
majd mérsékelt lángon világosra pirítjuk.
A tűzről lehúzva megszórjuk a fűszerpaprikával, majd a
tejföllel simára keverjük.
A főzelékből merített pár evőkanál forró lével hígítjuk
(hőkiegyenlítést végzünk).
Folyamatos kevergetés mellett a főzelékbe csorgatjuk és
hagyjuk besűrűsödni.
Közben ízesítjük cukorral, jól átkeverjük.
Melegen, sült virslivel vagy akár fasírttal, sülttel,
pörkölttel kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése