Van a családban, aki nem szereti a lágy tojást és van,
aki mindennap szívesen ezt enné. Nos, előbbiek rántott csirkét kaptak, utóbbiak
pedig a húson túl valami különlegeset. Ezt már olyan rég készültem kipróbálni.
Kicsit izgultam is, de nagyon meg voltam elégedve a végeredménnyel. A köret a
család kívánságára hagymás, petrezselymes krumpli lett. A tojás lágysága attól
függ, hogy az olajban mennyi ideig sütjük. Ha hígra szeretnénk, akkor érdemes
egész rövid ideig és világosra sütni. Arra figyeljünk, hogy egész friss legyen
a tojás.
Most azt a mennyiséget írom le, ami négy személyre szól.
Hozzávalók 4
főre:
*8 nagyobb, házi tojás
*2 liter víz
*2 ek ételecet, 20 %-os (10%-ból a duplája)
*1 csésze liszt (2dl)
*2 nagyobb tojás
*0,5 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 csésze zsemlemorzsa (2dl)
*3-4 dl olaj
Egy kisebb fazékban vizet forralunk, amibe teszünk két
evőkanál ecetet. Ha már látunk apró buborékokat, akkor egy kis tálkába
beleütjük egyesével a tojásokat és óvatosan a vízbe engedjük. Érdemes egyszerre
csak 2 darabot beletenni. 5 percig mérsékelt lángon főzzük. A fazék alján
maradnak, de a fehérje rész egy kicsit megszilárdul.
Utána egy szűrőkanál segítségével óvatosan kiemeljük a
vízből, lecsepegtetjük és hagyjuk hűlni.
Közben három tányért készítünk.
Az elsőbe szórjuk a lisztet, a másikba a tojásokat egy
villával kicsit felverjük és ízesítjük sóval, borssal, majd a harmadikba öntjük
a zsemlemorzsát.
A tojásokat óvatosan először a lisztbe, majd a tojásba,
végül a morzsában forgatjuk meg.
Egy magasabb falú, kisebb tálba olajat forrósítunk. Az a
jó, ha kicsit magasabban van az olaj.
Majd beleengedjük a tojásokat és közepestől egy kicsit
mérsékelt lángon világosra sütjük őket.
Konyhai papírtörlőre szedjük, majd azonnal kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése