Ez a finomság Párom kérésére készült. Anyukája szokta
készíteni, de most nálunk is bekerült abba a bizonyos családi
receptgyűjteménybe. Kicsit idegenkedtem a tojás miatt, de tökéletesen sikerült,
nem történt semmi baleset (nem kapta össze), sőt nyers sem maradt. Alig pár hozzávaló kell csak, és egy
őzgerincforma. Az ostya bármelyik nagyobb élelmiszerboltban megtalálható. A
pudingot sem szükséges külön megfőzni. Aki szereti, kevés mazsolával és/vagy
dióval gazdagíthatja.
Hozzávalók 1
őzgerinchez:
*25 dkg vaj
*20 dkg porcukor
*2 nagyobb tojás
*2 ek rum
*2 tasak csokoládés pudingpor
*2 ek cukrozatlan kakaópor
*10 dkg ostya (ez 6 lap)
Egy nagyobb tálban az ostyalapokat kisebb darabokra
törjük. Egy őzgerincformát kibélelünk folpackkal úgy, hogy minden oldalán
túllógjon.
Két egymásra helyezhető edényt készítünk. A nagyobbikban
vizet forralunk, de úgy, hogy a felső edény alja ne érjen bele a vízbe. A felső
edényben a vajat a porcukorral, kakaóporral olvadásig melegítjük. Lehúzzuk a
tűzről, és hozzáadjuk a tojásokat, rumot, pudingport, majd mérsékelt lángon,
folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
A kakaós masszát alaposan összeforgatjuk az apróra tört
ostyával, a formába kanalazzuk, és jól belenyomkodjuk. Befedjük a folpackkal.
Legalább egy éjszakát hűtőben pihentetjük, hogy megszilárduljon. Másnap a
bordák mentén egy éles késsel csodásan szeletelhető.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nekem ezekkel az arányokkal nem lett jó. Nem kellett a 6 ostyalap, szinte csak a fele.
VálaszTörlésMivel nem főztem meg előre a pudingot, így éreztem a "háttérben" a "lisztes" ízt. Legközelebb kevés előfőzőm a pudingot és akkor elfogy az egész ostyalap.
Én a bő fél év alatt kb. 5 alkalommal készítettem el, egyszer sem volt vele hasonló probléma. Mindig a megadott mennyiségekkel dolgoztam és az ostya szépen beszívta a masszát, ami nekem pont elég volt hozzá.
Törlés