Printfriendly

2018. február 10., szombat

Egyszerű foszlós kalács


Már többször elkészítettem ezt a habkönnyű kalácsot, de mindig olyan gyorsan elfogyott, hogy sohasem volt lehetőségem lefotózni. Nagy kedvencünk egy pohár tejjel. A gyerekek vajjal, házi sárgabaracklekvárral megkenve több szeletet is képesek eltüntetni egy ültő helyükben belőle.
Hozzávalók 1 kalácshoz:
*30 dkg liszt
*5 dkg búzarétesliszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tojás sárgája
*1 ek zsír
*1 ek vaj
*1 kisebb tojás+1 ek tej a lekenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy evőkanál cukorral megszórva. A liszteket elkeverjük a sóval, a maradék cukorral, majd a tojással, vajjal, zsírral rugalmas tésztát dagasztunk. ha nagyon lágy, egy kevés liszttel korrigálhatjuk.
Meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen kézzel téglalap alakúra lapogatjuk, feltekerjük, mint a bejglit és sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába fektetjük.
Egy másik püspökkenyérformával letakarva 30 percet pihentetjük.
A tetejét lekenjük egy kisebb tojás és tej keverékével.
Előmelegített sütőben 180 fokon alul-felülsütéssel kb. 30 perc alatt pirosra sütjük.
A formából pár perc pihenés után kiemeljük és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Recés késsel szépen szeletelhető.
A Facebookon is megtaláltok.

Már Instagramon is fent vagyok.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése