Hozzávalók
kb. 40 db apró pogácsához:
*25 dkg megfőzött,
áttört krumpli
*10 dkg
finomliszt
*40 dkg
búzarétesliszt
*2 tk só
*15 dkg
tejföl (ez 3 egész nagy ek)
*2,5 dkg
friss élesztő
*1 tk cukor
*1 tojás
sárgája
*15 dkg
vaj/margarin
*1 kis
csokor medvehagyma (kb. 7 dkg)
*1 ek
olvasztott vaj/margarin a hajtogatáshoz
*1 egész
tojás lekenni
A liszteket
egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk benne a krumplipürét.
A tejfölt
kicsit megmelegítjük, de nem forróra. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a
cukorral, majd simára keverjük.
Az élesztős
tejfölt, a tojást és a vajat/margarint is a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk.
Picit lágy a
tészta, ekkor érdemes enyhén lisztezett felületre borítani és lisztes kézzel
kidagasztani.
Majd pár
órára hűtőbe rakjuk. (Én egy fedeles kelesztő tálban pihentettem. Akár este is
összeállíthatjuk, és másnap reggel nyújtjuk, ahogy most én is.)
A megmosott,
lecsepegtetett medvehagyma leveleket apróra vágjuk.
A tésztát
lisztezett felületen 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Megkenjük
vékonyan 1 evőkanálnyi olvasztott vajjal/margarinnal és megszórjuk az apróra vágott
medvehagymával. Tenyerünkkel picit rá is nyomkodjuk.
Egyszer
hajtogatjuk.
A
hajtogatást a pogácsáknál szokásos módon végezzük.
A tésztát
képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az
alsó harmadot.
Ezután a bal
oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre.
Letakarva
hagyjuk 20 percet pihenni, ezután kisujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd a tetejét
bevagdaljuk.
Egy kisebb
pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral
bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Addig
hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
Egy egész,
kissé felvert tojással lekenjük.
180 fokon
hőlégkeveréssel 18 perc alatt megsütjük.
(Amíg sült az első tepsi pogácsa, a szaggatáskor keletkezett "hulladék" tésztát összegyúrtam, hagytam picit kelni, majd elnyújtottam és bevagdosás után ismét szaggattam, kentem. Így lett abból is egy kisebb tepsi pogácsa.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése