PrintFrendly

2023. február 11., szombat

Teljes kiőrlésű tönkölycsiga házilag

Az egészségesebb táplálkozás jegyében Anyukámmal összefogtunk és nekiláttunk házi tészta készítésének, mégpedig csigának. Sőt a Dédi és a Gyerek is besegített. Igazi 4 generációs „lányos“ program volt. Közben beszélgettünk, nevettünk. A tészta csak két alkotóelemből készült. Nem tartalmaz sem vizet, sem olajat sem sót, csak házi tojást és teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet. Kimondottan szuper lett a végeredmény. A gyerekek is, akik nagy „csiga rajongók“ finomnak ítélték. A vasárnapi húsleves elmaradhatatlan része lett.
Hozzávalók
*3 nagyobb házi tojás
*kb. 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
 
A tojásokat a liszttel összedolgozzuk. Érdemes a lisztet fokozatosan adagolni, mert lehet nem lesz szükség az összesre. Jó alaposan kidolgozzuk. Akkor jó, ha már a tészta nem ragad a kezünkhöz és szép sima gombóccá áll össze. A gombócból kisebb darab tésztát levágunk, azt a tésztanyújtógép előbb vastagabb, majd fokozatosan egyre vékonyabb nyújtó részén átengedjük. Száraz konyharuhára terítjük és hagyjuk egy kicsit száradni. Kb. 5*5 mm-es rombusz alakúra vágjuk, amit érdemes gyorsan letakarni, hogy ne száradjon meg nagyon.
A csigakészítőre teszünk egy tésztát, a kis sodró rúd végét a rombusz egyik csúcsára helyezzük, az ujjhegyünkkel a tészta sarkát átfordítjuk a rudacskán és a tésztát a bordás szerkezeten átfordítjuk, csigát sodorva. Majd az ujjunkkal lazán lehúzzuk a rudacskáról a tésztát.
Konyharuhára téve hagyjuk megszáradni.
Ha nem használjuk fel azonnal, akkor 1-2 nap alatt szépen megszárad.
Szalvétával bélelt papírdobozban vagy üvegben sokáig eláll.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése