Most, hogy nagy kincs lett az élesztő, a liszt, egy tuti
receptet kerestem, amihez fel tudom használni az öregtésztát. Természetesen
Limara kalácsát választottam. Nagyon jó a tésztával dolgozni, a végeredmény
pedig egy fantasztikusan habkönnyű kalács.
Hozzávalók 2
kalácshoz:
Öregtésztához:
*50 dkg liszt
*1 dkg friss élesztő
*3,5 dl víz
Kalácshoz:
*15 dkg öregtészta a fentiből
*2 dl habtejszín (30%-os)
*1 dl tej
*1,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tojás
*40 dkg liszt (+2 csapott ek)
*1 csapott kk só
*1 tojás a lekenéshez
*2 ek tej az átgőzöléshez
Az öregtésztához előző nap a vízben elkeverjük az élesztőt,
majd összedolgozzuk a liszttel. Lefedve 8-10 órát hagyjuk pihenni a
konyhapulton.
Másnap a kimért öregtésztát a tejszínnel, tojással, a
tejben felfuttatott élesztővel és a cukorral jól összedolgozzuk, majd a sóval
elkevert liszttel kidagasztjuk. Ha ragad a tészta, kevés lisztet még adhatunk
hozzá.
Lefedve a duplájára kelesztjük.
A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk,
mindet gombóccá formázzuk. Letakarva 10 percet pihentetjük.
A sütőt
bemelegítjük, egy nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A gombócokból
egyforma hosszúságú, hüvelykujjnyi vastag rudakat sodrunk. 3-3 szálat egyenként
összefonunk.
A sütőpapíros tepsire átemeljük a kalácsokat.
Letakarva kb. 20
percet kelesztjük.
Lekenjük felvert tojással.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 25
perc alatt megsütjük.
Azonnal lekenjük tejjel és letakarva 10 percet hagyjuk
átgőzölni.
A maradék öregtésztát a hűtőben tároljuk akár egy hétig is
eláll. Ha szaporítani szeretnénk, akkor lemérjük maradékot lemérjük, adunk hozzá ugyanannyi lisztet,
a lemért súlynak megfelelő fele vizet. Összedolgozzuk, és 8-10 óra múlva már használhatjuk
ismét sütésre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése