Ebben az időszakban sokat sütök tököt. Sajnos nem mindegyik olyan édes, hogy magában elfogyassza a család. Ilyenkor jön az újratervezés
és valamilyen ételbe való felhasználása. Most például egy kis túrógombócba tettem bele. A darált dió és a fűszerek nagyon jól
kiegészítették. Kínálhatjuk desszertként vagy egy tartalmas leves után második fogásként is.
*25 dkg tehéntúró
*1 nagy tojás
*10 dkg sült sütőtök
*1 csipet só
*1 ek cukor
*1 ek házi vaníliás cukor
*3 csapott ek búzadara
Forgatáshoz:
*10 dkg zsemlemorzsa
*5 dkg darált dió
*2-3 ek olaj
Tálaláshoz:
*2 ek porcukor
*1/2 kk őrölt fahéj
*1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
*1 késhegynyi őrölt szerecsendió
A túrót áttörjük, hozzáadjuk a sült tököt, a tojást, a sót és a cukrokat. Jól összekeverjük. Végül
beleforgatjuk a búzadarát és legalább egy órát pihentetjük. A zsemlemorzsát a darált dióval száraz serpenyőben kicsit megpirítjuk, kevés
olajjal összekeverjük. Egy fazékban bő vizet forralunk. Ha a víz gyöngyözik, akkor a masszából evőkanálnyi adagokból diónyi golyókat sodrunk
és a vízbe engedjük. Ha feljönnek a víz tetejére, még 2-3 percet főzzük, majd szűrőkanállal kiemeljük a vízből, kicsit lecsepegtetjük.
Megforgatjuk a diós morzsában. A porcukrot a fűszerekkel elkeverjük. A gombócokat a fűszeres porcukorral megszórva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése