Nálunk nem telik el ünnep kalács nélkül. A bejgli az, ami elmaradhatatlan, de idén egy könnyű, mutatós, kellemesen puha tésztás,
illatos finomság is a karácsonyi asztal része, mégpedig egy citromos, mákos töltelékkel ízesített korongocska, amit ökörszemnek hívunk. A recept
megjelent a Kifőztük magazin decemberi számában is.
Ezzel a mákos édességgel kívánok minden kedves olvasónak békés, boldog, finomságokban gazdag ünnepet!
Tésztához:
*25 dkg liszt
*1 csipet só
*1,5 dkg friss élesztő
*1 dl tej
*5 dkg vaj
*1 nagyobb tojás sárgája
*2 ek cukor
Töltelékhez:
*10 dkg mák
*2 ek cukor
*1 ek vaníliás cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja
*Kb. 7 ek tej
Lekenéshez:
*1 tojás
Átgőzöléshez:
*3-4 ek tej
A lisztet elvegyítjük a sóval, hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, a cukrot, a vajat és a tojást. Alaposan kidagasztjuk. Lefedve
a duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen hüvelykujjnyi vékonyra nyújtjuk. Egy 6,5 cm-es pohárral kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsibe rakjuk, közöttük
helyet hagyva. Egy kis pálinkás pohár talpával (3 cm) a korongok közepét lenyomjuk. Letakarva 20 percet kelesztjük.
A töltelékhez a mákot ledaráljuk, ízesítjük
a cukrokkal, a citrom héjával, majd összedolgozzuk a tejjel.
A korongokat lekenjük egy felvert tojással, a közepükbe halmozunk egy kevés tölteléket.
180 fokos sütőben
kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Még melegen lekenjük tejjel és letakarva hagyjuk 10 percet átgőzölni.
Porcukorral megszórva kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése