Korábban már többször készítettem gyökérkenyeret.
Szeretem, mert roppant egyszerű, frissen a család imádja a ropogós héját. Most
kicsit merészebb voltam és megbolondítottam némi sült hagymával. Igazán
különleges lett a végeredmény. Azt hiszem hamarosan újra meg kell sütnöm, mert
nagyon hamar elfogyott és a család repetát kér :-)
Hozzávalók 2
kenyérhez:
*50 dkg liszt
*2 csapott teáskanál só
*3,5 dkg friss élesztő
*4 dl víz
*2 evőkanál olaj
*5 dkg konyhakész pirított hagyma
A lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk az olajat, a
vízbe morzsolt élesztőt. Egy fakanállal összedolgozzuk.
Lefedve egy kelesztő tálban
8-10 órát hagyjuk pihenni a konyhapulton.
Két részre osztjuk. Erősen lisztezett felületre
borítjuk. Lisztezett kézzel téglalap alakúra ellapogatjuk. Rászórjuk a pirított
hagymát. Feltekerjük, mint a bejglit. Párszor megcsavarjuk.
Sütőpapíros tepsire
rakjuk. Kb. 30 percet pihentetjük. A műveletet megismételjük a maradék tésztával is.
A
sütőt előmelegítjük, az aljába teszünk egy
kis tálkába vizet. A kenyeret 200 fokon hőlégkeveréssel kb. 40 perc
alatt megsütjük. Rácson hagyjuk kihűlni. Recés késsel szeleteljük.
A Facebookon is megtaláltok.
Már Instagramon is fent vagyok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése