PrintFrendly

2016. július 19., kedd

Sajtos-tejfölös pogácsa



Jó rég sütöttem pogácsát, pár napja már ott motoszkált bennem a gondolat, hogy most már itt az idő.
Délután el is készült. Bár nem érte meg, hogy megszámoljam, pontosan hány darab lett, de egy nagy gáz tepsit töltött meg a belül puha, omlós, a tetején pedig ropogós, sajtos finomság. Az egyik szomszédtól kaptunk egy nagy táska gyümölcsöt és mi pogácsával köszöntük meg neki ;-)
Hozzávalók:
*50 dkg liszt
*2 csapott tk só
*1 dl tej
*2 dkg friss élesztő
*1 csipet cukor
*1,5 dl tejföl
*2 nagyobb tojás sárgája
*10 dkg margarin
*1 egész tojás lekenni a tetejét
*15 dkg trappista sajt a szóráshoz

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, meghintjük egy kevés cukorral és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejfölt, a tojások sárgáját és elkezdjük összedolgozni, közben folyamatosan adagoljuk hozzá az olvasztott margarint. Rugalmas, de nem kemény tésztát dagasztunk. Ha netán picit szakadna a tészta, akkor adhatunk hozzá egy egész kevés tejet.
Majd meleg helyen lefedve kb. 45 percet kelesztjük. Ezután lazán átdolgozzuk és további 20 percet kelesztjük.
Majd lisztezett felületen ujjnyi vastagra elnyújtjuk, kettéhajtjuk, és megint elnyújtjuk.
Egy éles késsel becsíkozzuk, majd egy kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk.
Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, kb. 20 percet.
A tetejüket lekenjük egy egész, kissé felvert tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 25 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok. 

Már Instagramon is ott vagyok.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Andrea!
    A fenti pogácsa receptjénél nincs nyomtatási lehetőség, kérlek, segíts, hogy lehetne elmenteni a receptet?
    Köszönöm.
    Ágnes

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ágnes, A bejegyzés alján a címkék felett van egy Print ikon, arra kattintva van lehetőség a nyomtatásra.

      Törlés