Hozzávalók kb.
40 db pogácsához:
*25 dkg főt, áttört krumpli
*10 dkg finomliszt
*40 dkg búza rétesliszt
*2 tk só
*15 dkg tejföl
*2,5 dkg friss élesztő
*1 tk cukor
*1 tojás sárgája
*15 dkg vaj/margarin
*12 dkg füstölt sajt a hajtogatáshoz
*1 egész tojás lekenni
A megtisztított, kockára vágott krumplit sós vízben
puhára főzzük, leszűrjük és áttörjük. Hagyjuk kéz melegre hűlni.
A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk
benne a krumplit.
A tejfölt kicsit megmelegítjük, de ne legyen forró.
Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd simára keverjük.
Az élesztős tejfölt, a tojást és a vajat/margarint is a
liszthez adjuk, majd összedolgozzuk.
Picit lágy a tészta, ekkor érdemes enyhén lisztezett
felületre borítani és lisztes kézzel kidagasztani.
Majd pár órára hűtőbe rakjuk. (Én egy fedeles kelesztő
tálba raktam és pont 2 órát pihent. Akár este is összeállíthatjuk, és másnap
reggel nyújtjuk.)
Ezután lisztezett felületen 0,5 cm vastagra és téglalap
alakúra elnyújtjuk.
A füstölt sajtot lereszeljük és a harmadát vékonyan
rászórjuk a tésztára.
Háromszor hajtogatjuk 20 perces pihentetések
beiktatásával.
A hajtogatást a pogácsáknál szokásos módon végezzük.
A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot
hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot.
Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre.
A harmadik hajtogatás után ujjnyi vastagra elnyújtjuk,
majd a tetejét berácsozzuk egy éles késsel.
Egy kisebb, lisztbe mártott pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Letakarva ddig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
Egy egész, kissé felvert tojással lekenjük.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
A Facebookon is megtaláltok.
Nagyon mosolygósak ezek a pogácsák! Mindenképp ki fogom próbálni :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen. Valóban fincsi, a gyerekeknek is nagyon ízlett :-) Kellemes sütögetést kívánok hozzá!
TörlésSzia!
VálaszTörlésHa porélesztőt használok akkor is hűtőbe kell rakni? Hajtogatások közt is vissza kell rakni? Mert nekem picit tömör maradt sütès után a közepe. Ránézésre szépek lettek. Habár a liszteken változtattam. Lisztek aránya kb. 25 dkg feher,kb 20 dkg zabpehekyliszt,1kk utifűmaghéjliszt, 2ek bambuszrostliszt.