PrintFrendly

2015. május 1., péntek

Füstölt sajtos-krumplis pogácsa

Ma tudtam, hogy nem sok időm lesz a konyhában tevékenykedni, de egy kis sajtos pogácsát azért sütöttem. A hajtogatások közötti pihentetések alatt az udvaron, a kertben tevékenykedtünk. Ragyogóan sütött a nap, kicsit lengedezett a szél. Miután kisültek, kint a fűzfa alatt, a hintaágyban ülve kóstolgattuk a tetején kicsit ropogós, de belül puha, füstölt sajtos finomságot egy pohár frissítő tea társaságában. Estére az idő kicsit elmordult, még pár csepp eső is esett, sőt a pogácsák nagy része is elfogyott. Kellemes nap volt, remélem a hosszú hétvége hátralévő napjai is hasonlóan telnek majd.



Hozzávalók kb. 40 db pogácsához:
*25 dkg főt, áttört krumpli
*10 dkg finomliszt
*40 dkg búza rétesliszt
*2 tk só
*15 dkg tejföl
*2,5 dkg friss élesztő
*1 tk cukor
*1 tojás sárgája
*15 dkg vaj/margarin
*12 dkg füstölt sajt a hajtogatáshoz
*1 egész tojás lekenni

A megtisztított, kockára vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, leszűrjük és áttörjük. Hagyjuk kéz melegre hűlni.
A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk benne a krumplit.
A tejfölt kicsit megmelegítjük, de ne legyen forró. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd simára keverjük.
Az élesztős tejfölt, a tojást és a vajat/margarint is a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk.
Picit lágy a tészta, ekkor érdemes enyhén lisztezett felületre borítani és lisztes kézzel kidagasztani.

Majd pár órára hűtőbe rakjuk. (Én egy fedeles kelesztő tálba raktam és pont 2 órát pihent. Akár este is összeállíthatjuk, és másnap reggel nyújtjuk.)
Ezután lisztezett felületen 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.
A füstölt sajtot lereszeljük és a harmadát vékonyan rászórjuk a tésztára.
Háromszor hajtogatjuk 20 perces pihentetések beiktatásával.

A hajtogatást a pogácsáknál szokásos módon végezzük.
A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot.
Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre.
A harmadik hajtogatás után ujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd a tetejét berácsozzuk egy éles késsel.

Egy kisebb, lisztbe mártott pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Letakarva ddig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
Egy egész, kissé felvert tojással lekenjük.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon mosolygósak ezek a pogácsák! Mindenképp ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Valóban fincsi, a gyerekeknek is nagyon ízlett :-) Kellemes sütögetést kívánok hozzá!

      Törlés
  2. Szia!
    Ha porélesztőt használok akkor is hűtőbe kell rakni? Hajtogatások közt is vissza kell rakni? Mert nekem picit tömör maradt sütès után a közepe. Ránézésre szépek lettek. Habár a liszteken változtattam. Lisztek aránya kb. 25 dkg feher,kb 20 dkg zabpehekyliszt,1kk utifűmaghéjliszt, 2ek bambuszrostliszt.

    VálaszTörlés