PrintFrendly

2020. november 15., vasárnap

Lapcsánkás pulyka őzgerincben

Már régen megfogalmazódott bennem, hogy fogok készíteni egy ilyen ételt. Most el is jött az ideje. Kicsit macerásnak tűnik, de mindenképpen megéri kipróbálni, mert a végeredmény egy nagyon finom és mutatós fogás, amit akár vendégvárás vagy nagyobb családi ünnepek alkalmával is előre megsüthetünk és az adott napon már csak a szeleteléssel és a tálalással van dolgunk. A recept megjelent a Kifőztük magazin novemberi számában is. A felhasznált formát a Cookori biztosította.
Hozzávalók kb. 22 szelethez
*40 dkg pulykamell filé
*só
*őrölt fekete bors
*20 dkg szeletelt szalonna
Rétegezéshez:
*3 nagyobb krumpli
*2 nagyobb tojás
*3 nagy gerezd fokhagyma
*1 csapott kávéskanál só
*1/2 kávéskanál őrölt fekete bors
*4 púpozott evőkanál liszt
Forgatáshoz:
*2 púpozott evőkanál liszt
 
A húst felszeleteljük, vékonyra klopfoljuk és megszórjuk sóval, borssal. 
A krumplit finomra reszeljük, hozzáadjuk a tojást, a lisztet, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Egy 30*4,5 cm-es őzgerinc formát a vékony szalonnával keresztben kibéleljük úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást és a forma szélén túllógjanak. A pulyka szeleteket megforgatjuk a lisztben, majd a krumplis masszában és a formába rétegezzük. A túllógó szalonna szeletekkel befedjük. 
Alufóliával letakarjuk. 180 fokra előmelegített sütőben alul-felülsütéssel 1 órát puhítjuk. A fóliát eltávolítva további 20 percet sütjük. 
A formából egy tepsire borítjuk és további 30 percet pirítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vékonyra szeletelve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése