Hozzávalók 8
stanglihoz:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 2 tk só
- 2,7 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 1 tojás sárgája
- 10 dkg margarin
Tetejére:
- 1 felvert tojás
- 10 dkg trappista sajt
A túrót egy
tálban jó alaposan összetörjük. (Erre egy hagyományos krumpli törőt
használtam.)
Rászórjuk a
sót és a lisztet. Kézzel alaposan szétmorzsoljuk benne a túrót.
Az élesztőt
a cukorral felfuttatjuk kevéske langyos, de nem forró tejben, majd liszthez
adjuk a maradék tejjel, a tojás sárgájával, a margarinnal együtt.
Alaposan
kidagasztjuk.
Meleg
helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt
tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 8 egyenlő részre osztjuk.
Gombócokat
formázunk, majd egyenként ovális lappá nyújtjuk.
A hosszabbik
oldaláról feltekerjük.
A hajtás
szélét a stangli oldalához csípjük, ezt a részt alulra fordítjuk.
A két végét
kicsit összenyomjuk.
Sütőpapírral
bélelt tepsibe rakjuk, távolabb egymástól, mert még nőni fognak.
A stangli
forma kialakításáért a tészták tetejét kicsit lelapítjuk, a végeket kicsit
csúcsosítjuk.
Hagyjuk további
45 percet kelni.
Egy egész
tojást felverünk, lekenjük a stanglikat, majd megszórjuk bőven reszelt sajttal.
200 fokra
előmelegített sütőben 20 perc alatt barnára sütjük.
Rácson
hagyjuk teljese kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése