Printfriendly

2014. január 4., szombat

Kakaós csiga

Úgy gondoltam, ma csiga nap lesz. Ezer éve nem sütöttem, így a szombat reggelt dagasztással kezdtem. Ez a kakaós lett az édes változat. Isteni omlós, puha a tésztája. A közepe kicsit kiemelkedett a sütés során, így kicsit csigatornyokra emlékeztető péksütik lettek. Természetesen ez senkit sem zavart, babócám is ezzel a csúcsocskával kezdte a tekercs falatozását :-)

Hozzávalók 15 db csigához:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 kk só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 ek méz
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás

Töltelékhez:

  • 3 púpos ek cukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 3 ek olaj

Az élesztőt felfuttatjuk 1 ek cukorral a meleg, de nem forró tejben.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a maradék cukrot,  vaníliás cukrot, a mézet, a margarint,  a tojás sárgáját és a felfutott élesztőt.

Alaposan kidagasztjuk.

Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Amíg kel, a töltelékhez a cukrot a kakaóporral elkeverjük.

A megkelt tésztát egészen enyhén lisztezett felületre borítjuk.

3-4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk.

Lekenjük olajjal.

Megszórjuk a cukros kakaóval.

A hosszabbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük.

KB. 2 cm vastag csigákat vágunk le.

Sütőpapírral bélelt tepsi sorakoztatjuk, helyet hagyva a csigák között, mert még nőni fognak.

Előmelegítjük a sütőt és a tepsiben még 30 percet kelesztjük.

180 fokon 15 perc alatt a középső bordamagasságon hőlégkeveréssel megsütjük.

Porcukorral meghintve kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése