Printfriendly

2014. január 2., csütörtök

Három-magvas minipogácsák

Az idei év első kelt tésztás finomsága készült ma el. Ez pedig egy három-magvas pogácsa. A leírást a Receptek a nagyitól című könyvben találtam. Annyit változtattam rajta, hogy tettem bele egy tojás sárgáját és egy mini pogácsa szaggatóval készítettem a sós sütikéket. Frissen nagyon finom, azt nem tudom, hogy másnapra milyen lesz, mert rohamosan fogy, nem biztos, hogy megéri a holnapot :-)


Hozzávalók 50 db minipogácsához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tk só
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 15 dkg margarin
  • 1 nagyobb tojás sárgája
  • 2 ek lenmag
  • 2 ek szezámmag
  • 2 ek tökmag
  • 1 egész tojás a lekenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a margarint, a tojás sárgáját, végül a magvakat.
Alaposan kidagasztjuk.
Kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen kb. 2 cm vastagra nyújtjuk.
Egy kisebb méretű pogácsa szaggatóval (nálam 4 cm-es) kiszaggatjuk a pogácsákat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
Lekenjük egy egész, felvert tojással.
180 fokon 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése