Printfriendly

2014. január 25., szombat

Sós briós

Második alkalommal készítem el ezt a sós kelt finomságot. Az első adag két napja sült este, gondoltam reggelire tökéletes szendvics alap lesz. Igen ám, de a család gyakran látogatta a konyhát és reggelre el is fogytak a briósok. Nem volt mit lefotózni sem. Másnap ismételtem. Íme a recept és képek:

Hozzávalók 8 brióshoz:
  • 1 közepes krumpli (kb. 15 dkg)
  • 50 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 2 ek tejföl
  • 1 kk tengeri só a tetejére
A megtisztított és kockára vágott krumplit megfőzzük, leszűrjük és összetörjük.
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és a cukorral meghintve hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az áttört krumplit, a sót, a felfutott élesztőt, az olajat, a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk.
Egyenként kb. 35-40 cm hosszú, ujjnyi vastag rúddá sodorjuk.
A tésztát feltekerjük, mint a csigát.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Előmelegítjük a sütőt, addig is kb. 25 percet kelt a briós.
A megkelt péksütiket lefújjuk vízzel és meghintjük durvára őrölt tengeri sóval.
180 fokon 20 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése