Hozzávalók 7-8 db lángoshoz:
- 1 nagyobb krumpli
- 50 dkg liszt
- 2 tk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 3 dl krumpli főzőlé
- 0,5 dl olaj
A krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, és vízben puhára
főzzük.
Leszűrjük, megtörjük és a főző levét felfogjuk, hagyjuk
langyosra hűlni.
A vízbe morzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral és
hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört
krumplit, a sót, a felfutott élesztőt és az olajat.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, egy nagyobb
formával (nálam egy kis salátás tálka) korongokat szaggatunk.
Olajat forrósítunk egy magasabb falú serpenyőben.
Ha jó forró az olaj, akkor kézbe veszünk egy tészta korongot
és a két kezünkben úgy tartjuk, mintha az autó kormányát fognánk és a szélét
fogva elkezdjük körbe forgatni. Így a tészta széle kicsit vastagabb marad és a
közepe pedig szép vékonyra nyúlik.
A forró olajban többször megforgatva pirosra sütjük.
A megsült lángosokat élükre állítva, konyhai papírtörlőn
hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Melegen, fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése