Hozzávalók 16 db kiflihez:
- 1 nagyobb krumpli (15 dkg)
- 50 dkg liszt
- 2 kk só
- 2,5 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 tk cukor
- 0,5 dl olaj
- 2 ek tejföl
- 10 dkg snack kolbász
- 1 kisebb tojás a kenéshez
- 1 tk Nigella mag (jó akár szezámmag, lenmag, napraforgómag vagy tökmag is)
A krumplit megtisztítjuk, meghámozzuk, felkockázzuk és
puhára főzzük.
Leszűrjük és egy krumpli törővel pépesítjük.
Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben a
cukorral.
Az áttört krumplihoz adjuk a lisztet, a sót, a felfutott
élesztőt, az olajat és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm
vastag kör alakúra elnyújtjuk.
A snack kolbászból olyan hosszú darabokat vágunk, mint a kiflik
keskenyebb vége, amit még hosszába is ketté vágunk.
Így félhenger kolbászkákat kapunk, amit a tészta cikkekre fektetünk, kicsit belenyomjuk a tésztába, majd elkezdjük feltekerni úgy, hogy tésztát kicsit meg-meg húzzuk, de óvatosan, hogy el ne szakadjon.
Így félhenger kolbászkákat kapunk, amit a tészta cikkekre fektetünk, kicsit belenyomjuk a tésztába, majd elkezdjük feltekerni úgy, hogy tésztát kicsit meg-meg húzzuk, de óvatosan, hogy el ne szakadjon.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól
kicsit távolabb.
A sütőt előmelegítjük, addig még kb. 20 percet kelnek a
kiflik.
Lekenjük egy egész, felvert tojással és megszórjuk kevéske
maggal, nálam most Nigella mag volt.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése