Printfriendly

2014. január 14., kedd

Kolbászos kiflik

Valami finom és laktató péksütit terveztem a Tejfölös krumplileves után. Volt egy kis snack kolbász vagy ahogy sokan ismerik, cserkész kolbász a hűtőben, így azzal töltöttem meg. A krumplitól a tésztája nagyon finom, puha és a fűszeres kolbász tökéletes tölteléknek bizonyult.

Hozzávalók 16 db kiflihez:
  • 1 nagyobb krumpli (15 dkg)
  • 50 dkg liszt
  • 2 kk só
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 2 ek tejföl
  • 10 dkg snack kolbász
  • 1 kisebb tojás a kenéshez
  • 1 tk Nigella mag (jó akár szezámmag, lenmag, napraforgómag vagy tökmag is)
A krumplit megtisztítjuk, meghámozzuk, felkockázzuk és puhára főzzük.
Leszűrjük és egy krumpli törővel pépesítjük.
Az élesztőt felfuttatjuk a meleg, de nem forró tejben a cukorral.
Az áttört krumplihoz adjuk a lisztet, a sót, a felfutott élesztőt, az olajat és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 4 mm vastag kör alakúra elnyújtjuk.
A kört 16 cikkre vágjuk.
A snack kolbászból olyan hosszú darabokat vágunk, mint a kiflik keskenyebb vége, amit még hosszába is ketté vágunk. 

Így félhenger kolbászkákat kapunk, amit a tészta cikkekre  fektetünk, kicsit belenyomjuk a tésztába, majd elkezdjük feltekerni úgy, hogy tésztát kicsit meg-meg húzzuk, de óvatosan, hogy el ne szakadjon.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb.
A sütőt előmelegítjük, addig még kb. 20 percet kelnek a kiflik.
Lekenjük egy egész, felvert tojással és megszórjuk kevéske maggal, nálam most Nigella mag volt.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése