Hozzávalók
12 dbhoz:
- 50 dkg liszt
- 1 csapott kk só
- 2,5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 4 ek cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tojás sárgája
- 5 dkg margarin
- 12 tk szilvalekvár
- olaj bőven a sütéshez
Az élesztőt
felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
A liszthez
adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a
szobahőmérsékletű margarint és a tojás sárgáját.
Alaposan
kidagasztjuk.
Meleg helyen
kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Enyhén
lisztezett felületen ujjnyi vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk.
3 sávban
kisebb téglalapokra vágjuk a tésztát.
Minden
tésztára teszünk 1 tk szilvalekvárt.
A szélét
lekenjük a tésztából megmaradt tojás fehérjével.
A téglalap
egyik oldalát a másikra hajtjuk.
A szélét az
ujjunkkal kicsit összenyomjuk.
Egy magasabb
falú edényben felforrósítjuk az olajat.
Addig is kel
még a tészta. Az olajba tevés előtt még kicsit lenyomjuk a széleket az
ujjunkkal.
Közepes
lángon, többször megforgatva karamell barnára sütjük mindkét oldalukat.
Vigyázzunk,
mert hamar sül.
Konyhai
papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
Porcukorral
meghintve kínáljuk.
A tészta szétnyílását elkerülendő:
- Ne lisztezzük nagyon a megkelt tésztát, így könnyebben összetapadnak a szélek.
- A tölteléket ne rakjuk közvetlenül a tészta széléhez.
- Érdemes a tojásfehérjés kenegetést alkalmazni.
- Ne hagyjuk ki az ujjal való összenyomását a széleknek.
- Az olajat célszerű jól felforrósítani.
- Ha kis lángon sütjük, a tészta megszívja magát olajjal és nehéz lesz a fánk.
- Ha túl magas lángon készítjük, akkor a külső rész hamar megsül, nagyobb lesz az esélye, hogy a belseje nyers marad.
- Sütéskor nem érdemes egyéb tevékenységet végezni, mert hamar sül és könnyen megéghet.
Ilyet nem ettem még, de tetszik, fincsi lehet :)
VálaszTörlésKérlek, nézz be hozzám, meghívtalak egy játékra:
http://fuszermania.blogspot.hu/p/jatek-ismerjuk-meg-egymast.html
Köszönöm, hogy rám gondoltál :-)
TörlésNagyon klassz ez a fánk! :)
VálaszTörlésKérlek, nézz be hozzám, szeretnélek meghívni téged egy játékra! :)
http://suniskanal.blogspot.hu/2014/01/jatek-ismerjuk-meg-egymast.html
Köszönöm szépen a meghívást :-)
TörlésNálunk puffancsnak hívják, nagymamám is gyakran sütött ilyet :)
VálaszTörlésA nagyik nagyon finomakat szoktak készíteni :-)
Törlés