Öregtésztához:
- 120 g kenyérliszt, BL80
- 4 g friss élesztő (NEM DKG!)
- 80 g langyos víz
Kiflihez:
- a fenti egész öregtészta (ez kb. 20 dkg)
- 30 dkg kenyérliszt, BL80
- 3 dkg margarin/vaj
- 2 ek burgonyapehely
- 1 csipet aszkorbinsav (ez most kimaradt)
- 1 dkg só (ez 1 púpos tk)
- 1 mokkáskanál cukor
- 20 dkg kefír
- 1 ek olaj a kelesztő tál kikenéséhez
Este az öregtészta hozzávalóit kimérjük és alaposan
összedolgozzuk.
Egy kelesztő tálban lefedve a konyhapulton hagyjuk reggelig.
Reggel a fenti összes öreg tésztát és a kifli többi
alapanyagát egy tálban jól kidagasztjuk.
Finoman kiolajozott kelesztő tálban lefedve 25 percet
pihentetjük.
Majd jól átgyúrjuk.
Ismét lefedve 25 percet kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre végjuk és golyókat
formálunk.
Letakarva hagyjuk 10 percet pihenni.
Egyesével a golyókat vízcsepp alakúra elnyújtjuk.
A szélesebb végéről kezdve feltekerjük és kifli formára hajlítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Letakarva további 40-50 percet kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük 230 fokra és az aljába helyezünk egy
tálka vizet.
A megkelt kifliket lekenjük egy kevéske tejjel és a kiflik
közé vizet spriccelünk.
Az előmelegített, gőzös sütőbe toljuk, ahol 10 percig 230
fokon sütjük, majd további 15 percet 200 fokon.
A megsült kifliket rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Nahát, épp kiflit készülök reggelire sütni, de ettől az öregtésztától kicsit félek...Nagyon szépek lettek!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Szofika :-) Ne félj, érdemes belevágni. A Férjem azt mondta, most már csak ilyen öregtésztás dolgokat kér :-D
Törlés