Printfriendly

2014. január 1., szerda

Falatka rúd

Az óév utolsó napján falatka rudakat sütöttem és apró kis harapnivalókat készítettünk belőle. Ízlés szerint bármivel kínálhatjuk. Tojás, sajt, kolbász, szalámi, sonka és friss zöldségek is kerülhetnek rá.
Hozzávalók 4 rúdhoz:

  • 40 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 3 dkg margarin
  • 1 kisebb tojás sárgája
  • 1 kk só

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a margarint, a tojás sárgáját és a sót.
Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk.
A tésztát hosszában 4 egyenlő nagyságú csíkra vágjuk.
A hosszabbik oldalukról feltekerjük. A tészta szélét a rudak oldalához csípjük és ezt a részt alulra fordítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rajuk. Hagyjuk még kb. 30 percet kelni.
Lespricceljük kevéske vízzel.
Előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Akik elkészítették:

2 megjegyzés:

  1. Kedves Andrea!
    Finom és helyes falatkákat készítettél!
    Sikeres, eredményes 2014-es esztendőt kívánok, szeretteiddel együtt!

    VálaszTörlés