Printfriendly

2016. február 29., hétfő

Pincepörkölt bográcsban



Elhatároztuk, ha nem esik az eső, vasárnap bográcsban készül az ebéd. Vendégeket hívtunk, így egy közös kis főzés mindig jó alkalom beszélgetni, nevetni és a gyerekek is élvezik a homokozást, bicajozást a friss levegőn. Február ellenére egész jó volt az idő, sütött a nap és túl hideg sem volt. Az idei év első bográcsozásához pincepörköltet választottunk. Közös előkészületek utána a férfiak vették kezükbe az irányítást és a fakanalat. Nagyon finom kis egytálétel lett a végeredmény. 
Saját készítésű hordós bedobálós savanyúságot kínáltunk hozzá és sütöttem egy joghurtos tönköly kenyérkét is, aminek a receptjét hamarosan megosztom veletek.
Hozzávalók 10 főre:
*2 kg sertéslapocka
*5 nagy fej vöröshagyma
*4 púpos ek zsír
*2 kg krumpli
*1 ek só
*1 kk őrölt bors
*2 tk fűszerpaprika
*1 tk csemege paprikakrém

A húst és a zöldségeket alaposan megtisztítjuk, majd előbbit és a vöröshagymát apró kockára vágjuk, a krumplit közepesre kockázzuk.
A bográcsban a zsíron a hagymát üvegesre pároljuk, majd a lángról lehúzva megszórjuk fűszerpaprikával és beleforgatjuk a húst.
A hús elég sok levet eresztett, így csak kevés vízzel kellett felengedni.
Majd ízesítjük a fűszerekkel és addig főzzük, míg a hús majdnem megpuhul.
Ekkor hozzáadjuk a krumplit és együtt készre főzzük. Ha szükséges, még ízlés szerint ízesítjük.
Melegen, friss kenyérrel és savanyúsággal kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése