Printfriendly

2016. február 4., csütörtök

Omlós szilvalekváros rudacskák



Amikor meglátogatjuk a fogadott dédinket (sajnos már egyik nagyszülőnk sem él), akkor mindig kapunk ajándékba házi készítésű szilvalekvárt. Olyan jó sűrű, igazi fajtát.  Ezt mindig nagyon jól megfontolva használom fel, mert igazi kincs. Most egy olyan sütibe került, ami sokáig puha és omlós. Roppant egyszerű és igazán kevés alapanyagból összeállítható, tojást sem tartalmaz. Kissé hasonlít a hájas süteményre. Akinek nincs ilyen lekvárja, az egész nyugodtan használhat citromhéjjal vagy mazsolával ízesített túrót, darált diós vagy mákos tölteléket. Akár a porcukor elhagyásával még húsos raguval is tölthető.
Hozzávalók kb. 28 db rudacskához:
*40 dkg liszt
*1 csipet só
*25 dkg margarin
*20 dkg tejföl
*1 közepes üveg szilvalekvár 1 ek porcukor a szóráshoz

A lisztet egy tálba szitáljuk, megszórjuk egy csipet sóval. Elmorzsoljuk benne a margarint, majd a tejfölt is hozzáadva sima tésztát gyúrunk.
Zacskóba csomagolva egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.
Másnap enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
A szélére csíkban szilvalekvárt kanalazunk, majd a szélétől elkezdjük feltekerni.
A lekváros hajtást levágjuk a tésztáról, majd 5-6 cm hosszú rudacskákra szeljük. A hajtás részt alulra fordítjuk.
Sütőpapírosan tepsibe sorakoztatjuk egy kevés helyet hagyva a sütik között.
Előmelegített sütőbe toljuk, ahol 170 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt addig sütjük, amíg egy pici színt kezd kapni a sütemény teteje.
Még melegen porcukorral bőségesen megszórjuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése