Amikor tavaly elvetettünk pár darab csicsókát, még nem
sejtettük, hogy annyira bőséges termés lesz belőle, hogy most csak kapkodom a
fejemet, hogy mit készítsek belőle.
Hogy mi is az a csicsóka? Egy olyan gumós, évelő növény,
ami Amerikából került Európába. Rendszertanilag a fészkes virágzatúak
családjába tartozik és a napraforgó közeli rokona.
Közel 2 és 2,5 méter magasra is megnő. Virága sárga.
A növény a földben neveli tövenként kb. 20 db gumóját.
Hazánkban általában a fehér fajta az elterjedtebb.
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma.
Gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok
felszívódását, és meggátolja a székrekedés kialakulását.
Előszeretettel ajánlják cukorbetegek és diétázók számára.
A gumó felülete egyenetlen, ezért kicsit nehézkes a
tisztítása. Általában a szivaccsal való dörzsölés a legegyszerűbb módja.
Felhasználható nyersen vagy párolva, esetleg sütve. Régen
a szegények krumplijának nevezték, tehát minden olyan étel elkészíthető belőle,
amihez burgonyát is használnak.
Íze azt hiszem semmi máshoz nem hasonlítható. Sütve
kicsit édeskés.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése