Printfriendly

2016. február 22., hétfő

A csicsókáról



Amikor tavaly elvetettünk pár darab csicsókát, még nem sejtettük, hogy annyira bőséges termés lesz belőle, hogy most csak kapkodom a fejemet, hogy mit készítsek belőle.
Hogy mi is az a csicsóka? Egy olyan gumós, évelő növény, ami Amerikából került Európába. Rendszertanilag a fészkes virágzatúak családjába tartozik és a napraforgó közeli rokona.
Közel 2 és 2,5 méter magasra is megnő. Virága sárga.
A növény a földben neveli tövenként kb. 20 db gumóját. Hazánkban általában a fehér fajta az elterjedtebb.
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma. Gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, és meggátolja a székrekedés kialakulását.
Előszeretettel ajánlják cukorbetegek és diétázók számára.

A gumó felülete egyenetlen, ezért kicsit nehézkes a tisztítása. Általában a szivaccsal való dörzsölés a legegyszerűbb módja.
Felhasználható nyersen vagy párolva, esetleg sütve. Régen a szegények krumplijának nevezték, tehát minden olyan étel elkészíthető belőle, amihez burgonyát is használnak.
Íze azt hiszem semmi máshoz nem hasonlítható. Sütve kicsit édeskés.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése