Printfriendly

2016. február 1., hétfő

Rácsos párnafánk



Sokáig az élesztős fánk volt az első számú kedvencünk. Amióta kipróbáltam a sütőporos változatot, azóta felváltva készül a két típus. Utóbbi hamarabb, gyorsabban asztalra varázsolható és rohanósabb hétköznapokon is nyugodt szívvel nekiláthatunk. Egyáltalán nem igényel sok konyhai tapasztalatot, akár kezdő háziasszonyok is bátran belevághatnak. 
A formája egy picit eltér a hagyományostól, de egy kis porcukorral megszórva és sárgabaracklekvárba mártogatva a gyerekeim kedvence.
Hozzávalók 4 főre:
*29 dkg liszt
*1 púpos tk sütőpor
*1 csipet só
*4 dkg porcukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 kisebb tojás
*2 dl tejföl

A lisztet egy tálba szitáljuk, majd beleszórjuk a sót, a sütőport, a cukrokat.
Hozzáadjuk a tojást és belemérjük a tejfölt.
Sima tésztát gyúrunk belőle, amit lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra elnyújtunk.
Egy éles késsel kb. 7*5 cm nagyságú téglalapokat vágunk.
Minden téglalapon vízszintesen ejtünk két darab rövid vágást, amit picit szét is húzunk.
Olajat forrósítunk, amibe fejjel lefelé rakjuk a fánkokat, tehát a lisztes nyújtó felülettel érintkező rész kerül az olajban felülre.
Mindkét oldalukat szép barnára sütjük.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Porcukorral meghintve és ízlés szerint lekvárral kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

1 megjegyzés:

  1. nagyon egyszerűnek találtatik kipróbálom én inkább az élesztőset szokta készíteni

    VálaszTörlés