Gondolkodtam, milyen leves is készüljön ebédre. Valami
kis könnyű zöldségest terveztem. Ahogy benéztem a fagyasztóba, már meg is
láttam a sok zöldborsót. Igen, ez mindenképpen kerül bele, hisz olyan csodás
volt a tavalyi termés, hogy még van belőle bőségesen. De akkor eszembe jutott,
hogy úgy ennék egy kis májgombócot, olyan Anyukám félét. Persze gombócnak nem
nevezném, mert a formája nem olyan, de úgyis csak az íze a fontos. Pont olyan lett, amilyenre emlékeztem ;-)
Hozzávalók 6
főre:
Gombócokhoz:
*3 egész csirkemáj
*1 kis csokor friss petrezselyemlevél
*2 nagyobb tojás
*1 kk házi fokhagymakrém
*0,5 kk só
*1/3 kk őrölt bors
*3 csapott ek liszt
*3 csapott ek zsemlemorzsa
*2 ek olaj
Továbbá:
*3 nagyobb sárgarépa
*3 kisebb petrezselyem
*1 közepes karalábé
*6 nagyobb darab krumpli
*2 dl zöldborsó (házilag eltett mirelit)
*1 közepes fej vöröshagyma
*3-4 ek olaj
*1 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 tk fűszerpaprika
*1 tk házi ételízesítő (esetleg 1 leveskocka)
Először a gombócokhoz a megtisztított csirkemájat egy
kisebb vágódeszkán egy kés tompa felével elkaparjuk. Hozzáadjuk az apóra vágott
friss petrezselyem levelet, a sót, a borsot, a fokhagymakrémet, a tojásokat,
jól elkeverjük.
Beleszórjuk a lisztet és a zsemlemorzsát és alaposan
összeforgatjuk, félretesszük.
A megtisztított zöldségeket előkészítjük, a krumplit és a
karalábét felkockázzuk, a répát és a petrezselymet karikára vágjuk. (Nekem
vastag volt a répa, ezért fél karikára vágtam.)
A vöröshagymát apróra kockázzuk és az olajon üvegesre
pirítjuk, majd rászórjuk a répát, a karalábét és a petrezselymet. Felengedjük
bőven vízzel és ízesítjük a fűszerekkel.
Ha már majdnem puhák a zöldségek, akkor egy kiskanál
segítségével a májas masszából kis adagokat a forró levesbe engedünk, majd
hozzáadjuk a krumplit és a zöldborsót is.
Mérsékelt lángon addig főzzük, míg a galuska és a
zöldségek is megpuhulnak.
Ha szükséges, még ízesítjük sóval, illetve borssal.
Melegen, azonnal kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése