Printfriendly

2016. február 20., szombat

Egyszerű tepertős pogácsa




Amikor a családban van, aki diétázik és meg szeretne szabadulni pár felesleges kilótól, akkor nehéz szívvel, de bizonyos ételek ritkábban vagy egyáltalán nem készülnek. Ilyen a pogácsa is. De ahogy kallódott egy kevés tepertő egy kis zacskóban, úgy már napok óta ott motoszkált a fejemben a tepertős pogácsa gondolata.                                                     Na, akkor legalább csak egy fél adagot készítek. 
Bár van jól bevált receptem, amiben a tésztát a hajtogatáskor kenegetem meg tepertőkrémmel, most mégis beledagasztottam a tésztába. Mivel a tepertő nem volt nagyon húsos, ezért az apró darabkák a pogácsán sem nagyon látszanak. Valóban nem lett jelentős mennyiség, mert csak egy egész nagy tepsit töltött meg. De nagyon finom lett, omlós és jó borsos.


Hozzávalók 1 nagy tepsi pogácsához:
*30 dkg liszt
*1 tk só
*0,5 kk őrölt bors
*6 dkg zsír
*10 dkg darált tepertő
*1 dl tej
*1 kk cukor
*2 dkg friss élesztő
*2 tojás sárgája
*1 egész tojás lekenni

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk a cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót és a borsot. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a zsírt, a darált tepertőt és elkezdjük összedolgozni, majd beleöntjük az élesztős tejet.
Ez a tészta nem az a kimondott sima felületű kelt tészta, nem is lehet úgy kidagasztani.
Enyhén lisztezett felületen azért jól kidolgozzuk.
Lefedve, meleg helyen legalább egy órát kelesztjük. Azt nem mondom, hogy a duplájára, mert nekem nem nőtt akkorára.
Majd enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra elnyújtjuk. Meghintjük egy csipet borssal.
A pogácsáknál szokásos módon háromszor hajtogatjuk 20 perces szünetek közbeiktatásával.
Tehát a tésztát képzeletben három sávra osztjuk, a felsőt hajtjuk középre, majd az alsót rá.
A jobb oldalt középre, majd a balt rá.
Az utolsó pihentetés után kb. hüvelykujj vastagságúra elnyújtjuk.
Egy éles késsel berácsozzuk.
Egy kisebb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk egy kevés helyet hagyva a pogácsák között.
Letakarva hagyjuk kelni kb. 30 percet, míg a sütő bemelegszik.
A pogácsák tetejét egy egész, kissé felvert tojással lekenjük.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 25 perc alatt megsütjük.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése