Amikor a családban van, aki diétázik és meg szeretne
szabadulni pár felesleges kilótól, akkor nehéz szívvel, de bizonyos ételek
ritkábban vagy egyáltalán nem készülnek. Ilyen a pogácsa is. De ahogy kallódott
egy kevés tepertő egy kis zacskóban, úgy már napok óta ott motoszkált a fejemben a tepertős pogácsa gondolata. Na, akkor legalább csak egy fél
adagot készítek.
Bár van jól bevált receptem, amiben a tésztát a hajtogatáskor
kenegetem meg tepertőkrémmel, most mégis beledagasztottam a tésztába. Mivel a tepertő nem volt nagyon húsos, ezért az apró darabkák a pogácsán sem nagyon látszanak. Valóban
nem lett jelentős mennyiség, mert csak egy egész nagy tepsit töltött meg. De nagyon finom
lett, omlós és jó borsos.
Hozzávalók 1
nagy tepsi pogácsához:
*30 dkg liszt
*1 tk só
*0,5 kk őrölt bors
*6 dkg zsír
*10 dkg darált tepertő
*1 dl tej
*1 kk cukor
*2 dkg friss élesztő
*2 tojás sárgája
*1 egész tojás lekenni
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és
megszórjuk a cukorral. Hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a sót
és a borsot. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a zsírt, a darált tepertőt és
elkezdjük összedolgozni, majd beleöntjük az élesztős tejet.
Ez a tészta nem az a kimondott sima felületű kelt tészta,
nem is lehet úgy kidagasztani.
Enyhén lisztezett felületen azért jól kidolgozzuk.
Lefedve, meleg helyen legalább egy órát kelesztjük. Azt
nem mondom, hogy a duplájára, mert nekem nem nőtt akkorára.
Majd enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra elnyújtjuk.
Meghintjük egy csipet borssal.
A pogácsáknál szokásos módon háromszor hajtogatjuk 20
perces szünetek közbeiktatásával.
Tehát a tésztát képzeletben három sávra osztjuk, a felsőt
hajtjuk középre, majd az alsót rá.
A jobb oldalt középre, majd a balt rá.
Az utolsó pihentetés után kb. hüvelykujj vastagságúra
elnyújtjuk.
Egy éles késsel berácsozzuk.
Egy kisebb méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk egy kevés helyet hagyva a pogácsák között.
Letakarva hagyjuk kelni kb. 30 percet, míg a sütő
bemelegszik.
A pogácsák tetejét egy egész, kissé felvert tojással
lekenjük.
180 fokon hőlégkeveréssel kb. 25 perc alatt megsütjük.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése