Mostanában nem igazán kelendő a rizs, mint köret idehaza.
A legutóbbi ebéd alkalmával maradt is bőven belőle. Ekkor úgy döntöttem, hogy
valahogyan mégis csak felhasználom. Pár perc alatt összeállítottam és már csak
sütni kellett. Melegen még nyúlós benne a sajt, nagyon finom, kellemesen
érződik a fokhagyma is. A sajt egyáltalán nem folyt ki a krokettekből. Remek
fogás mártogatóssal is, de főzelék feltétjeként is megállja a helyét.
Hozzávalók 4
főre:
*40 dkg kifőtt rizs (nem száraz rizs súly!)
*2 közepes tojás
*15 dkg trappista sajt
*3 púpos ek zsemlemorzsa
*0,5 kk só
*1 nagy csipet őrölt bors
*1 kk házi fokhagymakrém
*4 jó púpos ek zsemlemorzsa a forgatáshoz
*Kb. 4 dl olaj a sütéshez
A sós, ételízesítős vízben puhára főzött és lecsepegett
rizst egy tálba szórjuk.
Hozzáadjuk a tojásokat, belereszeljük a sajtot, ízesítjük
a sóval, borssal, fokhagymakrémmel és beledolgozzuk a zsemlemorzsát.
Egy tálba szórunk a forgatáshoz zsemlemorzsát.
A rizses masszából veszünk egy adagot a kezünkbe, majd a
két tenyerünk kb. 5-6 cm hosszú és kisujjnyi vastag kroketteket sodrunk.
A rudakat megforgatjuk zsemlemorzsában.
Olajat forrósítunk.
Ha már jó forró, akkor óvatosan beleengedjük a rudakat
(érdemes csak pár darabot egyszerre) és közepesnél kicsit mérsékelt lángon szép
barnára sütjük.
Közben párszor érdemes megkavarni, hogy ne kapaszkodjanak
össze.
Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat
lecsepegni.
Melegen, azonnal kínáljuk.
Melegen, azonnal kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése