PrintFrendly

2016. február 27., szombat

Diós kelt kalács



Fogadott nagyink isteni diós kalácsot tud sütni, de sohasem mér egyetlen alapanyagot sem hozzá. Így nehéz ugyanolyan kalácsot készíteni. Megpróbáltam. Saját alapreceptet felhasználva, de nem ugyanazt az íz világot kaptam. Ám a kalács nagyon finom lett, puha, omlós, jó diós. A kedvencem egy pohár hideg tejjel.
Hozzávalók 2 rúdhoz:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*0,5 kk só
*2 dl tej
*2,5 dkg friss élesztő
*2 ek cukor
*1 tasak vaníliás cukor
*1 egész tojás
*10 dkg margarin

Töltelékhez:
*15 dkg darált dió
*8 ek tej
*1 tasak vaníliás cukor
*2-3 ek cukor
*1 kezeletlen citrom reszelt héja

Lekenni:
1 kisebb tojás

Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk és megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral, hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót.
Hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojást, a felfutott élesztőt, a margarint.
Simára dagasztjuk. A tésztát két egyforma részre osztjuk.
Mindkettőt egy tálba fektetjük és lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Két kalácsformát kibélelünk sütőpapírral.
A töltelékhez a diót elkeverjük a cukrokkal, a reszelt citrom héjával és a tejjel.
Az egyik megkelt bucit enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra és a forma hosszához (25 cm hosszú és 11 cm széles forma) igazítva elnyújtjuk.
A töltelék felét egyenletesen elsimítjuk a tésztán.
Szorosan feltekerjük a szélesebb oldaláról kezdve.
Az előkészített formába fektetjük.
Letakarva további 30-35 percet kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük és a másik tésztával is megismételjük a műveletet.
Egy kisebb tojást villával felverünk, majd lekenjük a megkelt kalácsok tetejét.
180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.
A formából a sütőpapír segítségével kiemeljük és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése