Bevallom, kicsit féltem eddig az ilyen lapos, tepsi hátán
sütős desszertektől. De annyira megtetszett ez a süti, hogy rávettem magamat és
elkészítettem. Hát, az eredeti recept 30 dkg lisztet írt, amivel egy olyan
ragacsos masszát kaptam, hogy kezelhetetlen volt. Vettem egy nagy levegőt és
némi bátorságot, majd elkezdtem adagolni hozzá a lisztet. 50 dkg-nál mondtam
azt, hogy már egész jól
lehetett nyújtani. Gondoltam, még lehet belőle valami. Kisült,
összeállítottam a krémet és betöltöttem.
Másnap izgatottan vágtam bele és láss
csodát, tökéletesen puha és csodásan szeletelhető. Ízre nagyon finom, a fahéj
kellemesen érezhető, az is, hogy mézes. A krém pedig pontosan elegendő, nem túl
sok és nem is kevés. Azt tudom mondani, hogy bátran ajánlom a konyhában kevésbé
gyakorlott háziasszonyoknak is. Nem olyan nehéz, mint első ránézésre tűnik. Ma
vendégeink jönnek, így ez lesz a desszert. Bízom benne, hogy nekik is legalább
annyira fog ízleni, mint nekünk.
Hozzávalók:
Tésztához:
*50 dkg liszt
*1 púpos kk szódabikarbóna
*1 csipet só
*20 dkg porcukor
*1,5 ek őrölt fahéj (1 dkg)
*4 dkg margarin
*4 ek méz
*2 közepes tojás
Töltelékhez:
*4 púpos ek liszt
*5 dl tej
*20 dkg margarin
*15 dkg porcukor
A tésztához a lisztet egy tálba mérjük és elkeverjük a
sóval, szódabikarbónával, porcukorral és a fahéjjal. Beleütjük a tojásokat és
belecsorgatjuk a megolvasztott, de nem forró margarint és mézet.
Összedolgozzuk. Ha morzsálódik, egy kevés tejjel lazítunk rajta.
Három egyenlő részre osztjuk.
Lisztezett felületen téglalap alakúra, kb. 30*20cm
nagyságúra elnyújtjuk. Így kb. 3 mm vastag tésztát kapunk.
A sodrófa segítségével sütőpapírra fektetjük.
A másik két tésztával is ugyanígy járunk el.
Egy tepsi hátlapjára rakjuk sütőpapírostól és
előmelegített sütőben 180 fokon hőlégkeveréssel 8 perc alatt megsütjük.
Majd a forró tepsiről a sütőpapír segítségével lehúzzuk
és hagyjuk teljesen kihűlni.
Addig a krémet is elkészítjük. A lisztet csomómentesre
keverjük a tejjel és mérsékelt lángon sűrűre főzzük.
Amíg kihűl, a margarint habosra keverjük a porcukorral.
Majd a két részt összekeverjük.
Egy lapot lefektetünk, rákenjük a krém felét, befedjük a
második lappal, aminek a tetejére simítjuk a maradék krémet. Végül a sort a
harmadik lappal zárjuk.
Legalább egy éjszakára hideg helyre tesszük (nekem nem
volt hely a hűtőben, de hideg helyen így is tökéletesen megpuhult reggelre).
Porcukorral meghintjük és egy éles késsel szépen
szeletelve kínáljuk.
A Facebookon is megtaláltok.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése