Printfriendly

2016. március 1., kedd

Joghurtos tönköly kenyérke



Már rég követem Brigi blogját, sőt sütöttem is már tőle korábban kenyeret. Most egy joghurtos forma kenyeret próbáltam ki. Bevallom, az eredeti recept szerint lenmag is volt a tésztában, de a kicsik ezt nem kedvelik, ezért egyszerűen kihagytam belőle. Most sem csalódtam a receptben. Tökéletesen puha, a tönköly liszt ellenére sem tömör. A vasárnapi bográcsozásra készült, és mondhatom, hogy nagy sikere lett. Még aznap este készítettem egy újabb adagot. Azt már tudtam tesztelni és egy nap múlva is ugyanolyan puha maradt, mint frissen. Azt hiszem gyakori vendég lesz nálunk ez a kenyérke. Köszönöm szépen Brigi a receptet!
Hozzávalók 1 db kenyérhez:

Öreg tésztához:
*75g kenyérliszt (BL80)
*75g langyos víz
*2g friss élesztő (nem elírás, tényleg 2g)

Kenyérhez:
*300g Teljes Kiőrlésű Tönköly Búzaliszt
*100g kenyérliszt (BL80)
*1 tk só
*A fenti összes öreg tészta
*2 dl langyos víz
*10g friss élesztő
*100g natúr joghurt
*1 ek ételecet (10%-os)
*1 ek olaj 

A tervezett sütés előtt 24 órával elkészítjük az öreg tésztát. Egy tálkába szórjuk a lisztet. A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, kicsit elkeverjük, és a liszthez adjuk. Összedolgozzuk. Lágy, ragacsos a tészta, de ez nem baj.
Lefedjük, és a konyhapulton hagyjuk egy napot.
Másnap a kenyérhez a liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, hozzáadjuk az öreg tésztát, ami addigra kicsit buborékos lett és folyós, valamint az olajat, az ecetet, a joghurtot és a vízbe morzsolt és kicsit elkevert élesztőt.
Alaposan összedolgozzuk. A tészta lágy, érdemes lisztezett felületen átgyúrni.
Majd meleg helyen, lefedve 30 percet kelesztjük.
Ezután lazán átmozgatjuk, átgyúrjuk és további 30 percet kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük (egy kis tálba vizet teszünk az aljába) és egy hosszúkás kenyérformát (25 cm hosszú és 11 cm széles) kikenünk vékonyan olajjal, megszórjuk kevés liszttel.
A tésztát lisztezett felületre borítjuk és kézzel a forma hosszához igazítva téglalap alakúra szétnyomkodjuk.
A szélesebb oldaláról feltekerjük, kenyérformára igazítjuk.
Az előkészített formába rakjuk.
Lefedve további 30 percet kelesztjük. Lespricceljük vízzel és a forró sütőbe toljuk.
200 fokon hőlégkeveréssel 20 percet sütjük, majd a hőfokot 180-ra csökkentve további 20 percet pirítjuk.
A formából óvatosan kiborítjuk és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése