Printfriendly

2016. március 17., csütörtök

Diós kosárkák



Lánykoromban Anyukámmal sokszor készítettük ez a süteményt az unokatestvéreim esküvőire. Általában Ő összeállította a tésztát, a kosarazást pedig közösen csináltuk. Mindig azt mondta, hogy míg él, kosárkát nem süt, hisz olyan pepecselős munka, persze ezt csak viccnek szánta és mindig mosolyogva emlegetjük. Valóban igényel egy kis munkát, de megéri elkészíteni, hisz nagyon finom és mutatós sütemény. Légmentesen elzárva pedig sokáig eláll. Én most dióval sütöttem, de a töltelék lehet mogyoró, mák, vagy akár kókusz is.
Hozzávalók 24 kosárkához:

Tésztához:
*30 dkg rétesliszt
*12 dkg porcukor
*12 dkg margarin
*2 nagyobb tojás sárgája
*3 ek tej

Töltelékhez:
*2 nagyobb tojás fehérje
*12 dkg porcukor
*15 dkg darált dió
*3-4 ek sárgabaracklekvár

A tésztához a lisztet egy tálba szórjuk, elkeverjük a porcukorral, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadunk két tojás sárgáját, egy kevés tejet és jól összedolgozzuk.
Egy zacskóba csomagoljuk és legalább egy órára a hűtőbe rakjuk.
Addig a formákat vékonyan kikenjük margarinnal és megszórjuk rétesliszttel. A diót ledaráljuk.
A tésztát négy egyforma részre osztjuk, majd minden egyes részt további 6 darabra.
Mindegyikből golyót sodrunk.
A golyókat az előkészített kosárkákba nyomkodjuk.
A sütőt előmelegítjük.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd a porcukrot is hozzáadva pár percig tovább verjük.
Beleforgatjuk a darált diót.
Minden tésztára teszünk 1 kávéskanál lekvárt, amit egy kicsit elkenünk a kosárkában, majd a diós tölteléket is rákanalazzuk.
180 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.
Pár percet hagyjuk a formában hűlni, majd óvatosan kifordítjuk belőle és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Porcukorral meghintve kínáljuk.

A Facebookon is megtaláltok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése