Printfriendly

2013. szeptember 8., vasárnap

Zserbó nudli

A Mákos nudli után itt egy kicsit kevésbé hagyományos nudli. Sok a mogyoró a kertben, elég ritkán készül belőle finomság. A mogyoró- meggylekvár párosítás zserbó ízre emlékeztet, ezért kapta ezt a nevet a nudli. Természetesen dió is tökéletesen helyettesíti a mogyorót.

Hozzávalók 3 főre:
  • 50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
  • 1 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 2 ek olaj a főzővízbe
  • 10 dkg darált török mogyoró
  • 5 dkg porcukor
  • Pár ek meggylekvár
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, felkockázzuk és puhára főzzük.
A megfőtt krumplit leszűrjük és megtörjük.
Ha már langyosra hűlt, hozzáadunk egy tojást, egy nagy csipet sót és a lisztet.
Jól összedolgozzuk.
Egy nagyobb edénybe vizet forralunk egy nagy csipet sóval és 2 ek olajjal.
Tépünk belőle egy kisebb darabot és lisztezett felületen 1 cm vastag rúddá sodorjuk. Egy éles késsel 2,5-3 cm hosszú nudlikká vágjuk és egyenként a két tenyerünk között sodrunk rajta egyet.
Ha gyöngyözik a víz, egy adagot beleteszünk (én 3 adagban főztem ki), ha mind feljött a tetejére, hagyjuk 1-2 percet még főni.
Szűrő kanállal kimerjük a nudlikat a vízből és kicsit hagyjuk lecsöpögni.
A darált mogyorót összekeverjük a porcukorral, a kifőtt nudlikat belerakjuk és finoman összerázzuk, hogy nudlikat bevonja a cukros mogyoró.
Meggylekvárral a tetején kínáljuk.

2 megjegyzés: