Printfriendly

2013. szeptember 9., hétfő

Tökmagggal szórt burgonyás zsúrrúd

Elfogyott a kenyerünk, de ebben az esős, szomorkás időben nem volt kedvem a két gyerekkel elbandukolni a kisboltba. Ezért a jól bevált és nagyon kedvelt Burgonyás zsúrrúd alapján egy újabb zsúrrúd született. Az eredeti tészta mennyiség felét vettem, valamint kihagytam a tojást és elhagytam a tetejéről a sajtot. Két rúd sült belőle, amiből fiacskám már szépen eszeget. Kevéske tökmag volt itthon, ezért csak a tetejére szórtam, de legközelebb kipróbálom úgy, hogy a tésztájába is keverek pár evőkanálnyit.


Hozzávalók 2 zsúrrúdhoz:
  • 50 kg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 kk só
  • 0,5 dl olaj
  • 2 ek tejföl
  • 1 közepes méretű krumpli (kb. 15-20 dkg)
  • 1 ek tökmag
A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk és sós vízben puhára főzzük.
Egy krumpli törővel pépesre törjük.
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral
A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat,  a maradék tejet és a tejfölt.
Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumpli darabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk. Kettévágjuk és mindkettőből kb. 35 cm hosszú rudat formázunk.
Egy nagyobb méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral és belefektetjük a tésztákat. Egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak.
Ott még kb. 30 percet kelesztjük.
Előmelegítjük a sütőt.
Lespricceljük vízzel és megszórjuk a tökmaggal.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A sütőből kivéve rácsra emelve hagyjuk kihűlni.

Akik elkészítették:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése