Printfriendly

2013. szeptember 9., hétfő

Almás óriástekercsek

Egy ebéd második fogásaként készítettem egy kis zöldborsó leves után. Ezért is vágtam nagyobb szeletekre. 

Hozzávalók:
Tésztához:
  • 55 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kk só
  • 1 tojás sárgája
  • 5 dkg margarin
Töltelékhez:
  • 1,5 kg alma
  • 3 ek cukor
  • 1 ek mézes sütemény fűszerkeverék
  • 3 ek búzadara
Lekenéshez:
  • 1 tojás sárgája
  • 1 kk tej
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, beletesszük a tojás sárgáját és a margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Az almát megtisztítjuk, meghámozzuk és a reszelő nagy lyukán lereszeljük.
A levét kicsavarjuk, majd a gyümölcsre szórjuk a cukrot, a mézes sütemény fűszerkeveréket és alaposan összekeverjük.
A megkelt tésztát erősen lisztezett felületen 0,5 cm vastagra, téglalap alakúra kinyújtjuk.
Megszórjuk a búzadarával, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket.
A hosszabbik oldaláról feltekerjük, mint a bejglit.
Egy éles késsel 3-4 cm széles szeleteket vágunk le és egy sütőpapírral bélelt tepsibe állítjuk őket.
Ott még kb. 30 percet hagyjuk kelni.
Tejjel elkevert tojás sárgájával lekenjük.
Előmelegített sütőben 30 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
9 szelet almás lett belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése